Friday, January 9, 2009

Mat med färg, del 1 Röd

Rödbetans vinröda färg kommer från en kombination av två pigment, lila betacyanin och gult betaxanthin. Den starka färgen kan extraheras för att användas som färgämne i mat. Prova att koka ägg tillsammans med betor. Om man vill dekorera smörgåsar eller snittar med finstrimlad rödbeta så kan man skölja bort en hel del av färgen i kallt vatten så färgar det inte av sig.

Rödbetan smakar för mycket jord tycker min man. Visst gör den men det är dess charm, jord och sötma i kombination. Men för att mildra den jordiga smaken tog jag bara fyra rödbetor i den här soppan för 4-6 personer och kombinerade det med den smakrika salsician. Om det blir över och soppan värms upp dagen efter känner man sötman ännu mer. Rödbetor kan innehålla upp till tio procent socker.

Min rödbetssoppa gör du så här:
Skala och skär fyra rödbetor i klyftor, om rödbetorna är riktigt stora skär jag dem först i tre delar och sen i klyftor annars blir bitarna för grova. Skala och skiva några schalottenlökar tunt och några vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i olivolja. Lägg sedan i rödbetsbitarna och rör runt. Krydda med stött spiskummin, torkade korianderfrön, fänkål och svartpeppar. Strö i lite oregano och salt. Rör i gen. Häll på 1 1/2 liter buljong, kyckling eller grönsaks eller hälften av varje. Koka tills rödbetorna börjat mjukna. Lägg då i tärningar av potatis och en deciliter bulgur. Pressa även i citron en halv räcker. Koka i 10-15 minuter till. Under den tiden snittar man upp fyra eller fler råa salciccia med fänkål och gör små kluttar av dem som man lägger i soppan.
Strö på hackad persilja och ät med ett bröd med surdeg i, det ska vara rostat och oljat.

No comments:

Post a Comment