Sunday, January 11, 2009

Kött under falsk flagg

Var sugen på råbiff i fredags. Klev glatt in på på Cajsa Warg där oxfilén kostade 550 kronor kilot. Jag gick vidare mot lilla Konsum på hörnan Kocksgatan och Nytorgsgatan. Där fanns något som såg ut som oxfilé men det var putsad ryggbiff. Priset 269 kronor kilot avgjorde.
Väl hemma var det inte längre läge för råbiff eftersom stämningen var lite grinig. Så jag sökte tröst hos Gordon The F-word Ramsey.
Vispade strax ihop honungsdressingen till ruccolasallad som ackompanjerar carpaccio i boken Gordon Ramsey makes it easy. Gott till en snabbt stekt köttbit av ryggbiff, den som jag just köpt på Konsum, tänkte jag och tog fram min älskade kniv från Dehillerin som är vass som bara den. Putsade och skar sex tjocka skivor av köttet.
Hettade upp grillpannan, penslade lite olivolja på köttskivorna och pepprade på båda sidor.
Misstanken att det inte stod rätt till poppade upp när köttet liksom inte stektes ordentligt trots den höga temperaturen. Grillränderna blev bleka och köttet kändes hårt redan efter 3 minuters stektid.

Hedda min yngsta dotter som är som en spårhund med sina känsliga smaklökar ratade köttet.
Grävde upp förpackningen ur soporna och läste:
Köttet är gourmetmörat genom marinering för att bli mört samt behålla sin saftighet vid tillagning och varmhållning. Ingredienser: ryggbiff av nöt(90%), vatten, socker, salt, antioxidationsmedel E325, stabiliseringsmedel E 451.

Den hemlige kocken kom till min hjälp och berättade att E325 är natriumlaktat, ett salt av mjölksyra som är ett surhetsrelerande medel vilket motverkar härskning och missfärgning. E 451 framställs ur fosforsyra och påverkar konsistensen och binder vatten i köttet.
Men hallå det är det som är problemet, köttet får en skum konsistens och beter sig underligt vid tillagning! Varför dessa tillsatser, för de 10 procent som producenten i det här fallet Nybergs deli kan vinna? Förmodligen.

No comments:

Post a Comment