Thursday, January 1, 2009

Pannkaksxtravaganza



Ljuvliga nyårsdag, ett slags undantagstillstånd innan allt sätter igång. Vi äter pannkakor till middag. Min första var med stilton och katrinplommonpuré inspirerad av ett recept i Gourmets senaste nummer. Jag hade tänkt göra katrinplommonsufflé med stilton igår men hann inte, det är stressigt att vara kock, värdinna, städerska och den som ansvarar för att huset inte brinner upp innan tolvslaget. Ingredienserna var inköpta och de passade ganska bra i ett annat sammanhang. Sen blev det gårdagens ananas i vaniljlag med passionfrukt och lönnsirap på nummer två. Mannen åt fyra pannkakor (eller crepes som vi kallar dem när de är mer avancerade pålägg). Kanske för att han slutade röka idag! Inga undantag där inte.
Smeten är den gamla vanliga som finns i min kokbok "Lilla kokboken" för den som inte har den kommer receptet här:
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl vatten
2 dl mjölk
3 eller 4 ägg
1 nypa salt
Vispa ihop mjöl och vatten, vispa ner ett ägg i taget sen i med mjölken och saltet. Låt stå en stund sen är det bara att steka på.
Bilden från "Lilla kokboken" är tagen av fotograf Stefan Andersson.


No comments:

Post a Comment